Krewetki na ostro, czyli rozgrzewające danie z fasolą i pomidorami

Krewetki, kiedyś symbol luksusu, teraz dostępne niemal w każdym sklepie. Mogą być klasyczne: uduszone z czosnkiem i skropione cytryną lub stać się dodatkiem do bardziej złożonych dań. Dzisiaj propozycja inspirowana kuchnią włoską. Na ostro, z fasolą i w gęstym, pomidorowym sosie. Smacznego!
- 1 opakowania krewetek (mrożonych albo surowych)
- 1 puszki białej fasoli
- 1 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 papryczki chilli
- 1-2 ząbki czosnku
- soku z 1/2 limonki
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- ok 100-150 ml białego wytrawnego wina
- bagietki (ew grzanka z pieczywa bezglutenowego)
- natki pietruszki
- pieprzu
- soli
- Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy masło.
- Papryczki kroimy wzdłuż, wydrążamy środek pozbywając się białych błonek i ostrych w smaku pestek, kroimy w drobną kosteczkę.
- Ząbki czosnku również drobno kroimy- całość podsmażamy na rozgrzanej oliwie z masełkiem.
- Dodajemy krewetki, smażymy ok. 3 min, skrapiamy sokiem z limonki.
- Całość podlewamy białym winem. Redukujemy wino, następnie dodajemy fasole wraz z zalewą, pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przelewamy do miseczek, posypujemy świeżą natką pietruszki bądź kolendrą.
Połączenie fasoli i krewetek na pierwszy rzut oko nieco dziwne połączenie, ale wierzcie – bardzo udane danie. A najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i lampką białego wina 🙂 Smacznego!.
Do.