Kontakt:

Biuro projektowe:

Aleksandra Rybkowska
biuroprojektowe
@maniadesign.com.pl

+48 533 666 746

Management:

Maria Grzesiak
maria@maniadesign.com.pl
+48 530 117 276

Ważne – nie przyjmujemy zgłoszeń do programu!

Castingi do programów z moim udziałem prowadzą kanały:  TVN, HGTV oraz TVN Style. Informacji szukajcie tu: hgtv.pl/castingi,3567,n 

Rosół na opak, czyli aromatyczny bulion z anyżem

Kategorie: • Autor: Komentarze ()

Cudownie mieć w domu mężczyznę, który dobrze czuje się w kuchni. Nie chciałabym, aby mój partner gotował lepiej ode mnie, bo lubię być Królową Karmicielką. Jeżeli jednak mężczyzna lubi gotować i ma swoje popisowe dania, to cudownie 🙂 Taki jest Tomek – narzeczony Justyny z naszego biura. A oto jego specjalność: rosół. Nieco inaczej.

Potrzebować będziecie:
     mięso:
  • ogon wołowy
  • szponder wołowy
  • pręga wołowa
  • 3 skrzydełka kacze (jako zamiennik można dodać ćwiartkę z kurczaka albo 4-5 skrzydełek z kurczaka)

warzywa:

  • średni seler bądź pół dużego
  • 4 średnie marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 1 średni por
  • 1 cebula

przyprawy:

  • świeży lubczyk (ew suszony)
  • natka pietruszki
  • 4-5 średnich suszonych grzybów
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • gwiazdka anyżu
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • sos worcestershire – do kupienia w  supermarketach czy w sklepach zdrową żywnością
  • sól, pieprz
 Do garnka ok. 7 l wkładamy wcześniej umyte pod bieżącą wodą mięso.Dajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do pojawienia się szumowiny. Ściągamy szumowinę i  gotujemy dalej ok. 2,5 godziny.
 Warzywa obieramy (wyjątek: cebulę pieczemy w łupinach), układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej pergaminem. Kropimy delikatnie oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 230 stopni z funkcją grill. Warzywa trzymamy w piekarniku aż zaczną się delikatnie rumienić. Możemy przewrócić, żeby złapały kolor z każdej strony.

  • Z warzyw odkładamy jedną marchewkę, która posłuży później jako dekoracja.
  • Upieczone warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godz.
  • Dodajemy lubczyk, anyż, goździki i po ok. 2 łyżki sosów (rybnego, sojowego i worcestershire).
Dla uzyskania efektu klarowności bulionu przecedzamy wszystko przez sito wyłożone gazą bądź czystą ściereczką.
Propozycja podania:
Bulion podajemy z makaronem (jajecznym/bezglutenowym/ryżowym), odłożoną wcześniej marchewką- pokrojoną w kosteczkę, natką pietruszki i surowym żółtkiem jaja. Zamiast makaronu świetnie sprawdzi się również upieczona w tosterze grzanka/chleb tostowy.
Taki bulion jest świetną podstawą do zup typu kremy, buliony azjatyckie czy risotto.