Sielski salon – salon i „oranżeria”

Dorota Was Urządzi - TVN Style
Kategorie: , , • by Komentarze ()
Dorota Was Urządzi - TVN Style

Dorota Was Urządzi – TVN Style

Lokalizacja: Warszawa

Pomieszczenie: salon i „oranżeria”

powierzchnia: około 18 + 7 m2

Czas realizacji: 3 dni

budżet: do 7 tys. zł

Problem

Tym razem moim zadaniem było przearanżownie pokoju w amfiladzie. Jak w przechodnim pomieszczeniu stworzyć przytulny i ciepły klimat, w którym po prostu chce się być? W dodatku rozkład okien i drzwi nie pozwał na zbyt wiele manewrów. Oprócz tego znajdował się tu kominek. Bohaterom tego odcinka ewidentnie brakowało pomysłu.

Dorota Was Urządzi - TVN Style

Dorota Was Urządzi – TVN Style

Wizja

Postanowiłam całkowicie zignorować przechodni charakter pokoju i uczynić najprzytulniejszym wnętrzem na świecie właśnie to przechodnie pomieszczenie. Oczywiście ważne było dla mnie to, aby nie zakłócać ciągu komunikacyjnego. Moją uwagę zwróciło również pomieszczenie kryjące się za salonem. Okazało się, że był tam rodzaj oranżerii. Czasem najmniej obiecujące pomieszczenia dają niesamowite pole do manewru. Z pewnością gospodarze chętnie skorzystają z dodatkowego miejsca do spędzania wolnego czasu i przyjmowania gości.

Dorota Was Urządzi - TVN Style

Dorota Was Urządzi – TVN Style

Realizacja

Ponieważ nie mogłam przeprowadzić dwóch remontów, postarałam się własnymi siłami stworzyć dla bohaterów zimowy ogród – miejsce gdzie nie tylko w lecie, będą mogli spędzać czas. Trochę jak miejsce do piknikowania w czterech ścianach. Zamiast malować całe ściany, postanowiłam namalować na filarach drzewa. Najpierw naszkicowałam je na kartonie, a potem przeniosłam na ścianę. Stały się one świetnym tłem dla kolejnych dekoracji. Na podłodze położyłam zwykłą, zieloną wykładzinę-trawkę. Żeby jeszcze podkreślić ogrodowy charakter pokoju, zniszczone ściany postanowiłam nieco przesłonić. Kupiłam gotowy płot, który przycięto w sklepie i przymocowałam na kołki do szybkiego montażu. Po środku stanął niezaimpregnowany, tani stół – do wieczornych spotkań przy grach planszowych, albo śniadań. Wystarczyło zabezpieczyć go woskiem, żeby ożywić kolor drewna i chronić je przed zabrudzeniem. Pojawiły się tu też stare, wojskowe skrzynie jako miejsce na posadzenie roślin. Piknikowy charakter oranżerii podkreśliłam za pomocą ręcznie wykonanych dodatków i poduch w kratkę.

Właściciele mieszkania nie bali się ciemnych, wyraźnych barw, ale do tej pory stosowali je tylko na jednej ścianie. Ponieważ lubią też ciepłe, naturalne kolory, postanowiłam ujednolicić  wnętrze salonu – zamarzył mi się tu ciepły, apetyczny kolor bakłażanowy. Sufit pozostał tradycyjnie biały. Jasne półki, dywan i lustro rozświetliły cały pokój, a niebieskie dodatki pięknie zagrały z fioletem. W ten sposób powstała przytulna, nastrojowa przestrzeń z piknikowym akcentem w małej oranżerii – idealne do wypoczynku.

Dorota Was Urządzi - TVN Style

Dorota Was Urządzi – TVN Style

Podsumowanie metamorfozy

Dorota Was Urządzi - TVN Style

Dorota Was Urządzi – TVN Style

Copyright © 2015, Mania Design, Web design: dobraforma.pl