Kontakt:

Biuro projektowe:

Aleksandra Rybkowska
biuroprojektowe
@maniadesign.com.pl

+48 533 666 746

Management:

Maria Grzesiak
maria@maniadesign.com.pl
+48 530 117 276

Ważne – nie przyjmujemy zgłoszeń do programu!

Castingi do programów z moim udziałem prowadzą kanały:  TVN, HGTV oraz TVN Style. Informacji szukajcie tu: hgtv.pl/castingi,3567,n 

Coś słodkiego, czyli czekoladowe muffiny w wersji nieco dietetycznej

Kategorie: • Autor: Komentarze ()

Należę do osób, które lubią jeść. Im prościej tym lepiej, bez udziwnień.  Jeżeli ciasto to na prawdziwym maśle i z mnóstwem gorzkiej czekolady. Kalorii nie liczę bo uważam to za bezsensowne. Jedzenie ma cieszyć, a jedynym ograniczeniem powinien być zdrowy rozsądek. Ostatnie testy, o których wspominałam na FB pokazały jednak, że jestem uczulona na gluten. Żegnaj tradycyjny chlebie z chrupiącą skórką….Musiałam się z tym pogodzić. Mimo wszystko najważniejsze jest zdrowie i dobre samopoczucie. Zaczęłam szukać zamienników, przeglądać przepisy i pytać wokół wszystkich bardziej doświadczonych w kwestii dietetycznego pieczenia czy gotowania.

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Niestety większość wypieków zawiera mąkę pszenną. Dlatego dziś coś dla łasuchów (przepis pożyczony i przetestowany), którzy z powodów zdrowotnych lub własnego, dobrowolnego wyboru postanowili wyeliminować gluten ze swojej diety. Puszyste, miękkie muffiny z czerwonej fasoli o mocno czekoladowym smaku. 

 

 

Potrzebować będziecie:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (dokładnie płuczemy/osączamy z zalewy)
  • 4 jajka
  • 2-3 banany (ja daję 3)
  • 3-4 łyżki prawdziwego kakao
  • 3/4 szkl ksylitolu , albo ok. pół szkl miodu (ja daję mniej ksylitolu, jeżeli z nim robie- w tej wersji jest dla mnie za słodkie; tak samo z miodem, też daję tylko do smaku, ponieważ banany dają już słodycz)
  • półtorej łyżeczki sody albo proszku do pieczenia
  • dodatkowo posiekanych bakalii
  • gorzkiej czekolady
polewa:
rozpuszczona gorzka czekolada
  • piekarnik nastawiamy do 180 stopni
  • wszystkie składniki (oprócz bakalii, czekolady) dodajemy do miski
  • wszystko dokładnie rozdrabniam blenderem ręcznym na jednolitą masę (jest rzadka, ale tak powinno być)
  • dodajemy bakalie, kawałki czekolady, mieszamy łyżką i przelewamy do foremek

 

 

 

 

  • pieczemy albo w keksówce (ok 40-60 min) albo w foremkach na muffiny (ok 30-40 min)- trzeba sprawdzać patykiem czy jest suchy
  • upieczone muffiny/ ciasto dekorujemy polewą

Smacznego!